Historiek

De naam Coninckxbeeck

Een beek met drama en historiek.

De natuur heeft vaak dienst gedaan als natuurlijke grens tussen landen en regio's. Ook de Koningsbeek (historische schrijfwijze Coninckxbeeck) heeft door de geschiedenis heen vaak gediend als een natuurlijke scheiding tussen verschillende gebieden. De rivier heeft de grens gevormd tussen de graafschappen Vlaanderen en Brabant, evenals tussen België en Nederland. De natuurlijke barrière van de rivier heeft tot op vandaag bijgedragen aan het definiëren van politieke en administratieve grenzen.

De Koningsbeek, “Coninckxbeeck” een rivier die eeuwenlang heeft gefungeerd als administratieve grens.

De weelderige geschiedenis van de Coninckxbeeck

Natuurherstel met behoud van historische waarde.

Net als vele andere waterwegen heeft de Coninckxbeeck door de eeuwen heen evolutie doorgemaakt. De veranderende behoeften van de gemeenschap en de druk van de verstedelijking hebben geleid tot aanpassingen aan de rivierloop en het beheer ervan. Tegenwoordig is er een groeiend besef van het belang van het behoud van deze historische waterloop. Initiatieven voor het herstellen en beschermen van de Coninckxbeeck worden gesteund door lokale gemeenschappen en natuurbeschermingsorganisaties. Ze erkennen dat het behoud essentieel is om de ecologische balans te handhaven en de historische en culturele waarde ervan te behouden.

IN Het hart van klein brabant

De grens tussen Puurs-Sint-Amands en Bornem

Vandaag is de Coninckxbeeck de grens tussen de gemeentes Puurs-Sint-Amands en Bornem (Hingene).  Maar de Coninckxbeeck speelt ook een belangrijke rol voor onze wijngaard.  De wijngaard ligt net ten zuiden onder de beek in de gemeente Puurs-Sint-Amands terwijl de toekomstige vinificatieruimte er net boven in Bornem ligt. Wijngaard Coninckxbeeck ligt dus letterlijk en figuurlijk in het hart van Klein-Brabant.