Ons Verhaal

3 maart 2024

Snoeien is groeien

Eén van de belangrijkste taken tijdens het jaar is “de wintersnoei”. Het bepaalt niet alleen het succes van je oogst in september, maar de juiste snoei bereidt ook je succes van het volgende jaar voor. Hard labeur, maar heerlijk indien het kan met een fijn lentezonnetje. We kiezen voor de Simonit & Sirch snoeimethode die de wijnstokken beschermt tegen de typische ouderdomsziekte ESCA (een schimmelinfectie die vooral bij oudere planten voorkomt).

januari 2024 week 3

Let it snow, let it snow, let it snow

Fase 3 van de winter-stresstest trad in voege gedurende week 3 van januari. Dit leverde mooie beelden op. Geen vrees voor schade daar we net op tijd alles voldoende hebben aangeaard. Kijk ook eens naar de foto in bijlagen en ontdek hoe duidelijk je kan merken waar de zuidkant is. Voor de twijfelaars, onze rijen zijn Noord/Zuid georiënteerd.

Januari 2024 week 2

10°Celsius verschil in 12 uur tijd

Na alle waterellende besloten de weergoden om de ijskoningin haar intrede te laten doen. In 12uur tijd zakte de temperatuur van +6°C naar -4°C. Alle hens aan dek dus om de ent van onze druivenstokken te beschermen tegen de komende vorst. Helaas liet de zompige grond niet toe dit machinaal uit te voeren. Een stressmomentje voor het team om alles toch manueel klaar te krijgen.

Januari 2024 week 1

Uitzonderlijke wateroverlast

Nooit eerder werd de regio zo geteisterd door regen als tijdens de eerste week van januari. De “koningsbeek” trad uit zijn oevers en het merendeel van de velden werd omgetoverd tot grote vijvers. Wonder boven wonder lag de wijngaard net hoog genoeg om aan het ergste leed te ontsnappen.

26 November 2023

Wijnbouwbeurs Montpellier

Stilaan wordt het tijd om onze vinificatie ruimte in te richten. Offertes vragen, nieuwe technologie ontdekken en veel netwerken. Dit alles gecombineerd met drie zeer inspirerende wijngaardbezoeken

10 November 2023

Afwerking houten palen

Om ons middenpad te verfraaien hebben we besloten een unieke afwerking te kiezen. Een toffe combinatie van gegalvaniseerd metaal afgewerkt met een houten jasje.

2 oktober 2023

Oktobermaand graszaaimaand

Na maanden onkruid wieden is het eindelijk het juiste moment om onze wijngaard in te zaaien. Het onkruid groeit wat minder en het gras kan genieten van een goede herfstbui.

20 juli 2023

Ontdieven, binden en ontbijten in de vroege ochtend

We willen onze scheuten dikte laten ontwikkelen  en  beschermen tegen wind en regen.  We knijpen de jonge dieven uit de oksels en binden de scheuten op langs de vinotto staafjes.  Ze zijn nu gemiddeld al 1,2 meter groot.  Binnenkort worden ze afgetopt en hopen we op goed « groeiweer ».

5 juli 2023

Kiezen van de juiste scheut

De wortelgroei is fantastisch en de uitval is zo goed als onbestaande.  Het verlies is 0,3% terwijl de norm gemiddeld 2 à 3% is.  Het gebruik van een biologische schimmel (Mycorrhizae Fungi) bij de aanplant zal hier niet vreemd aan zijn. De schimmel leeft in symbiose met de wortels van de plant en zorgt voor een sterke en versnelde wortelgroei.  De scheuten groeien snel en het is tijd om een keuze te maken voor onze stam. Volledig in lijn met de regels van de zachte snoei kiezen we de beste scheut.

17 juni 2023

Officieele opening met de buren

Na twee maanden hard werken vonden we het een goed idee om alle buren eens samen te brengen en onze eerste officiële BBQ te laten doorgaan. We leerden ze genieten van wat de Belgische wijnbouw vandaag al kan aanbieden.  De toppers van Aldeneyck, Stuyvenberg en Entre Deux Monts werden aardig gesmaakt.  Een goede start voor een lange traditie.

Juni 2023

Iets te droog

Oei, 5 weken zonder regen is niet echt ideaal voor onze wijnstokken. We nemen geen risico en geven ieder weekend een beetje water om echte droogtestress te vermijden.  Simultaan deden we echter een test. Vijftien Pinot Noir planten kregen geen extra water gedurende de droge periode. Het resultaat was verbluffend want deze Pinot Noir stokken deden het echt voorbeeldig.  Onze eerste scheutjes kwamen piepen. Het was een gelukzalig gevoel.

20 mei 2023

45 km draden trekken

Na het planten en plaatsen van de palen is het tijd voor het trekken van alle draden. Geen klein werk als je weet dat je zo’n 45 km draden moet spannen en vastmaken.

8 mei 2023

Officieel Persmoment

We hadden vertrouwen dat na het uitsturen van ons persbericht we konden rekenen op de regionale schrijvende pers. Wat we echter niet hadden verwacht was dat ook de regionale televisie ons had opgepikt en dat de nationale schrijvende pers best wel nood had aan een beetje “good news” stories.  Hartelijk dank aan Burgemeester Koen die zijn onvoorwaardelijke steun gaf aan ons project.

6 mei 2023

Het Planten

Het is zover. De eerste wijnstokken worden geplant. Vele spontane vrijwilligers staan ons bij. Het leeft in de regio. Dankjewel lieve mensen.

5 mei 2023

Levering wijnstokken

De planning was strak en we wilden niets aan het toeval overlaten. We bepaalden de exacte datum en gingen onze stokken persoonlijk afhalen in Oostkamp en Luxemburg. Twee tot de nok gevulde wagens zorgden voor een levering “Just in Time”. Perfect op tijd om nog snel de wortels bij te knippen voor de grote dag.

2 mei 2023

Levering en plaatsen van onze palen 

Al van bij de start waren we ervan overtuigd dat manueel planten, ondanks het harde werk, een absolute meerwaarde kon zijn. Deze optie liet ons toe om eerst al onze palen te plaatsen. Jeroen van den Heuvel begeleidde zijn GPS gestuurde « paalklopper » feilloos in lijn met het voorafbepaalde plantraster.

2022-23

Winter

4 oktober 2022

De laatste hand 

Nog even de ploegzool breken en de totale rust daalt neer gedurende de winter.  

7 september 2022

Dirk-Antoon vervoegt ons team

Dirk-Antoon Samyn die onlangs in onze regio is komen wonen brengt 30 jaar ervaring mee.

We omarmen al zijn wijsheid en kennis en maken hem volwaardig lid van ons team.  Op zijn aanraden bestellen we nog enkele Pinot Noir varianten bij.  Mercier uit Frankrijk krijgt deze bestelling.

1 september 2022

Terug naar school 

Onze wijnbouwstudenten gaan met een klein hartje terug naar school. Luc en Bart starten de opleiding wijnbouw in Leuven.  Terug wat chemie oprakelen want het zit echt ver.

24 april 2022

Een laatste correctie 

Wat extra mest op de wijngaard

1 april 2022

Onze vennootschap is een feit.  

Onze notaris gidst ons door het kluwen van de wetgeving. Onze vennootschap is nu officieel. Daar klinken we op met een glaasje Belgische bubbels.

25 februari 2022

Bestelling wijnstokken 

De keuze van de wijnstokken werd gemaakt dankzij de vele inzichten van onze bezoeken. We kregen soms tegenstrijdige aanbevelingen maar uiteindelijk moesten wij de vele knopen doorhakken. Na vele contacten met Carlo Faber en Alexander van Viterra plaatsten we onze weloverwogen bestelling. Beiden leverden uitstekend plantgoed.

2021-22

Winter

De wintermaanden werden nuttig gebruikt om vele Belgische wijngaarden te bezoeken.

De zoektocht naar advies leidde ons naar vele toffe plaatsen. Vele wijngaardiers bleken vooral uiterst gepassioneerde raadgevers. We vermelden graag de fantastische ontvangst op de volgende wijngaarden.

Vin de Liege, Ravenstein, Dierickx, D’Hellekapelle, Leefdaeler, Aldeneyck, Rhode, Entre Deux Monts, Wetterberghe, Kapelle, Walterus en een speciale vermelding voor Hendrik van Domein Stuyvenberg en Pieter van Valke Vleug. Het deed ons deugd zoveel collegialiteit te voelen. Bedankt !!

17 November 2021

Uitgebreid grondonderzoek

Het plan werd concreter en de gronden van “boer” Luc werden op hun geschiktheid getaxeerd door de Bodemkundige Dienst van België (afdeling wijnbouw). Het verslag kregen we in december.  

Resultaat: GESCHIKT!!!! 

2020

De Inspiratie

Wat doe je in een Covid periode waar niets mag en niets kan. Wel, je hebt tijd om na te denken.  En wat gebeurt er op het moment dat alles terug kan. Wel, dan deel je je gedachten met gelijkgezinden. 

Die gelijkgezinden vonden Luc Schelfhout, Luc Houben en Bart De Vleeschouwer bij fietsclub PuurCycling. Tussen pot en pint na een lange zomerse rit werden losse ideeën plots concrete plannen.  Wijngaard Coninckxbeeck was geboren.  Luc Schelfhout wuifde de bloemkolen en Polder en Zielbeek vaarwel terwijl Bart de apotheek in Schoten overliet aan zijn zoon. Luc Houben stapte mee aan boord maar bleef aan het werk.