Na twee jaar plannen is het zover. Luc Schelfhout, Bart De Vleeschouwer en Luc Houben kunnen eindelijk hun droom in vervulling laten gaan. Deze sportieve fietsvrienden van WIK-Cycling hebben de handen in elkaar geslagen en starten wijndomein, of beter, ‘Wijn-Goed’ CONINCKXBEECK.
Het terrein aan de Zeutestraat in Puurs-Sint-Amands/Bornem, werd de laatste maanden zorgvuldig voorbereid voor het aanplanten. Vandaag 8 mei worden de bijna 7000 wijnstokken in het bijzijn van Burgemeester Koen Van den Heuvel met veel passie en zorg manueel één voor één geplant.
“Na jaren plannen, gaat het gebeuren.” zegt Luc Schelfhout (boer Luc voor de vrienden). “Het staat al lang op mijn bucketlist en nu wordt het realiteit.” Samen met Bart en Luc start hij met een relatief grote eerste stap van 1,7 Ha. Ze focussen op twee druiventypes. Enerzijds de klassieke druiven Chardonnay en Pinot Noir en anderzijds drie nieuwe, zeg maar moderne druivensoorten. Deze zijn Johanniter, Floréal en Voltis.
Met deze laatste drie variëteiten, die sterk schimmeltolerant zijn, gaan ze duidelijk de milieuvriendelijke toer op. Ze vergen minder bestrijdingsmiddelen en zijn veel ecologischer dan zeg maar de traditionele, lees schimmelgevoelige rassen.
Johanniter is de parel van de lage landen en zit voor het brede publiek ergens tussen de Chardonnay en de Riesling.
Voltis daarentegen is het gloednieuw erkende druivenras van de Champagnestreek. “We zijn echt supertrots dat we als één van de eersten in België deze druif zullen verwerken.” laat Luc Schelfhout nog weten.
Last but not least is er de Floréal druif. “Dit moet onze ‘signature wine’ worden want hier onderscheiden we ons echt van de rest. Hier en daar horen we wijndomeinen die deze druif ook al hebben ontdekt maar zeker in Vlaanderen zijn we één van de pioniers.”
“De naam van het wijndomein was snel gevonden.” gaat Bart verder. “Onze wijnmakerij en de wijngaard worden gescheiden door een beek, de Koningsbeek”. Wanneer je er echter de Ferraris kaarten van de jaren 1700 op nakijkt, zal je ontdekken dat de beek de historische grens was tussen het graafschap Dendermonde en dat van Brabant. Vandaag is het tevens de grens tussen Puurs-Sint-Amands en Bornem (Hingene). “Misschien zijn wij wel de voorlopers om een brug te slaan tussen beide gemeentes.” knipoogt Bart. “We willen echter de traditie eren en vinden het een goed idee om de oude schrijfwijze te respecteren.”
“De regio Klein-Brabant is héél belangrijk voor ons. Onze families zijn allen sterk verankerd in de streek. De familie Schelfhout leeft hier al generaties terwijl Bart en ik hier al meer dan 30 jaar wonen. We willen ons wijndomein dan ook volop integreren in het Klein-Brabantse sociale leven. Het moet echt de smaak van ‘thuis’ worden.”
“We zien er ongelooflijk naar uit” zegt Luc Houben. enthousiast. “Ikzelf heb mijn wijnbouwdiploma al een tijdje op zak en volgde ook de WSET 3 cursus. Mijn vrienden studeren volop voor het behalen van hun diplomas wijnbouwer en wijnmaker. Maar, ze hebben nog wel een beetje tijd.”
“Een ongelooflijk toeval heeft ertoe geleid dat we in contact zijn gekomen met Dirk-Antoon Samyn die onlangs vanuit West-Vlaanderen naar Breendonk is komen wonen.” Dirk-Antoon, met meer dan 30 jaar ervaring in de wijnwereld , is vooral de afgelopen 15 jaar sterk betrokken in de Belgische en Nederlandse wijnbouw. Niet alleen als docent bij Syntra en het NAC, maar ook als begeleider van verschillende wijnbouwprojecten en wijnmakers in onze ‘Lage Landen’ en daarbuiten.
“We voelen ons ongelooflijk gesteund met zoveel ervaring in ons team. We hebben dan ook ontzettend veel vertrouwen dat we in staat zullen zijn een heerlijk product op de markt te kunnen brengen. Daar bovenop zullen we ons ook occassioneel laten bijstaan door consultants uit de Champagnestreek zelf. Dat zal echter pas in een stroomversnelling komen eens we effectief wijn gaan maken. Dit kan ten vroegste, en in beperkte mate in 2026 want tot zolang moeten we vooral onze wijnstokken verzorgen en vertroetelen zodat ze uitgroeien tot sterke en gezonde ranken.”
De Belgische wijnbouw groeit exponentieel en dat niet alleen in kwantiteit. Domeinen als Aldeneyck, Domaine W, alsook Entre Deux Monts en Valke Vleug hier in Liezele kunnen de buitenlandse vergelijking feilloos doorstaan. Uiteraard is het opwarmende klimaat hieraan niet vreemd . Ook grote Franse wijnhuizen zoeken meer en meer gronden in noorderlijke richting om aan de klimaatopwarming te ontsnappen. Dit terwijl Belgische wijnhuizen zoals Chant d’Eole furore maken in het buitenland en de mooiste prijzen wegkapen.
“Het is zover, en we zijn er klaar voor.” zeggen de vrienden in koor. “We zijn sterk gesteund door onze families die even enthousiast en betrokken zijn als wij. We hebben grondig ons huiswerk gemaakt en zijn niet over één nacht ijs gegaan. We hebben tientallen wijndomeinen en verscheidene beurzen bezocht. Ook het bodemonderzoek , uitgevoerd door de Belgische Bodemkundige Dienst was éénduidig en ondubbelzinnig. Deze zand-leem asperge-grond is uiterst geschikt voor wijnbouw. We hopen dan ook samen met alle Klein-Brabanders op een spetterend eerste oogstfeest in september 2026.”